ochi de vulturconstantin-grigorita

Am hotărât să fac o serie de interviuri cu unii dintre colegii mei fotografi și să-i rog să-mi arate ce au prin genți. Mai mult sau mai puțin, consider că și acesta e un bun schimb de experiență. Primul l-am ales pe Constantin Grigoriță, „inamicul” președintelui R. Moldova, Igor Dodon, căruia șeful statului, încălcând flagrant legislația în vigoare, îi intezice să-și facă meseria.

Costea, ce-ai făcut ieri? Pe cine și ce-ai mai văzut?

Ieri a fost o zi de muncă programată din timp. Premierul României, Vasilica Viorica Dăncilă, a venit la Chișinău în prima sa vizită oficială. Trebuia să urmăresc ce va face toată ziua. Dar, ca de obicei, ceva a apărut ad-hoc… Când mergeam spre hotelul Leogrand, unde doamna Dăncilă trebuia să participe la forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, am văzut lângă primăria Chișinău doi tineri cu tricoloruri. I-am întrebat ce vor să facă și mi-au spus:  „Noi o să ne ducem să cerem reunirea celor două state românești”. Și, în contextul dat, am fost la forum, unde am făcut câteva imagini, dar mi-am zis să văd ce se întâmplă afară. După aceea am stat cu tinerii unioniști și am făcut câteva fotografii.

Ce impresie ți-a făcut noul prim-ministru al României?

Aparențele pot să ne înșele, deoarece e numită în funcție de o formațiune politică de centru-stânga… Unii PSD-iști se declară pro-europeni, dar încă n-au spus cu glas răspicat că sunt pentru unirea celor două state românești.

Te judecai cu președintele Dodon, pentru că nu-ți permite accesul la conferințele sale de presă. La ce etapă e procesul? 

Conflictul meu cu domnul președinte  al R. Moldova durează deja mai mult de nouă luni. L-am chemat în judecată, dar procesul se tot tergiversează din motive mai mult sau mai puțin obiective. Prima dată am depus cerere în judecată contra lui Igor Dodon, în calitate de președinte, pentru că mi-a îngrădit accesul la informații. Instanța nu a dat curs cererii mele, motivând că președintele țării are imunitate. Eu, având un pic experiență în domeniul politicului din R. Moldova și fiind la curent cu unele norme legale, am depus recurs la Curtea de Apel, unde am scris că președintele are imunitate la altceva, dar nu la îngrădirea accesului la informații publice. Peste mai mult de două luni, Curtea de Apel mi-a dat dreptate și a remis dosarul pentru examinare în prima instanță. Între timp, am depus o cerere și contra Aparatului Președenției, că-mi îngrădește accesul la informație. Ulterior, cele două dosare au fost comasate. Marți, 6 martie, va avea loc prima ședință, la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.

Fiind fotograf de mulți ani, pe cine dintre colegii tăi i-ai remarca în mod special? Cine dintre ei îți place mai tare? 

În ultimul timp, tehnica se dezvoltă și apar mulți tineri fotoreporteri. Inițial, când lucram cu pelicule și foloseam chimia, era mai dificil. Astăzi, tehnica e atât de performantă, încât trebuie doar să deprinzi ceva experiență și să ai un pic de intuiție, ca să fii în momentul potrivit în locul potrivit. Dintre colegi, foarte des îi urmăresc pe Iurie Belegurschi. Ramin Mazur, Igor Rotari, Mircea Zatușevschii. Iar dintre cei mai vechi, pe Andrei Mardari, Eduard Bâzgu, Dumitru Doru și alții…  Acum e mare concurență pe piața fotojurnalismului.

Pe cine sau ce anume visezi să fotografiezi, dar încă nu ți-a reușit?

Visul meu este să fotografiez condorul alb, vulturul alb, în sălbăticie. Adică, la el acasă, acolo unde-și duce traiul, în Munții Anzi și Cordilieri, pe continetul american. Ăsta-i visul meu.

De ce?

Tot timpul mi-au plăcut păsările care zboară la mari înălțimi.

 

Iată ce are Constantin Grigoriță în geantă:

 • Nikon D300
 • Nikon D700
 • Obiectiv Nikon 17-35mm f/2.8
 • Obiectiv Nikon 70-200mm f/2.8
 • Laptop
 • Hard disk extern 5Tb
 • 3 baterii Nikon de rezervă
 • Șervețel de curățat optica
 • Căști, microfon
 • Card reader
 • Bliț foto Nikon Speedlight SB-800
 • Încărcător baterie Nikon
 • Un card compact flash de rezervă
 • Battery bank pentru telefon
 • Fire pentru laptop, hard disk și mouse
 • 3 carduri USB

constantin-grigorita

to be continued…


 

👉Pe lângă acest blog mai public fotografii pe facebook, instagram, telegram și twitter.👈